Kansainvälinen rahoituskriisi saatetaan kyetä taltuttamaan. Yhdysvalloissa kriisin ratkaisemisen pääkeinoksi valittiin roskapankki, joka maksaa paljon ja todennäköisesti pelastaa pankkeja ja niiden omistajia. Toivottavasti myös käynnistää taas rahoitusmarkkinat.
Euroopan unionissa keinoksi valittiin jäsenmaiden omat, mutta koordinoidut toimet pankkien luotonantokyvyn palauttamiseksi. Valtiot saavat antamiensa vakuuksien vastineeksi omistusosuuksia pankkeihin. EU:n valitsema linja vaikuttaa niin hyvältä, kuin tässä tilanteessa voitiin odottaa.
Juuri nyt vaikuttaa siltä, että Yhdysvaltojen ja EU:n toimet alkavat tuottaa tulosta ja rahoitusmarkkinat käynnistyvät taas. Se tuskin kuitenkaan pelastaa kehittyneitä maita taantumalta. Sen merkkejä on jo Suomessakin.
Rakennusliitto varoitti rakentamisen hidastumisesta, ellei pysähtymisestä. Se tarkoittaa tuhansia tai jopa kymmeniä tuhansia työttömiä rakennustyöläisiä. Taantuma rakennustoiminnassa levittää vaikutuksensa nopeasti laajemmallekin.
Valtio ei saa nyt tehdä samoja virheitä, kuin 1990-luvun laman alla ja aikana. Tuolloinhan kokoomuksen kamreeripolitiikka tuotti tilanteen, jossa yhtä aikaa työttömyys kasvoi käsittämätömän suureksi ja valtion velka paisui ennen näkemättömiin mittoihin.
Nyt taantumaa pitää torjua tai ainakin sen syvyyttä loiventaa määrätietoisilla julkisilla investoinneilla. Pitää aikaistaa ja käynnistää julkisia rakennuskohteita. Valtiolla on taas varaa vähän velkaantuakin. Se tulee joka tapauksessa edullisemmaksi, kuin työttömyyden kasvaminen.
Voidaanko Turussa tehdä mitään? Voidaan. Kaupungin velka ei ole kaikista puheista huolimatta läheskään kestämättömän suuri.
Nyt rakennuskustannusten aletessa, kannattaa Turussakin aikaistaa tai käynnistää tarpeellisia ja joka tapauksessa ennemmin tai myöhemmin edessä olevia rakennuskohteita. Konserttitalon ja Kaupunginteatterin peruskorjaus ja laajentaminen, monet koulujen ja päiväkotien remontit odottavat vain toteuttamispäätöksiä.
Olisi myös järjetöntä lähteä uuden valtuustokauden aluksi paniikissa supistamaan kaupungin palveluita. Tehostamista ja järkevöittämistä tarvitaan aina ja koko ajan, mutta se pitää tehdä suunnitelmallisesti, ei hätiköiden.
Omasta puolestani ehdotan kaupungin oman energiankulutuksen vähentämistä. Jos esimerkiksi yksityisissä tehtaissa valaistuskuluja saadaan pudotettua jopa 60 prosenttia, täytyy vastaavan olla mahdollista myös kaupungin tiloissa. Se on kestävää säästämistä, niin ekologisesti kuin kaupungin taloudenkin kannalta.
Kokoomus ja osa vihreistä näyttävät olevan taipuvaisia kamreerimaiseen "säästämiseen" eli kaupungin palveluiden heikentämiseen. On muistettava, että julkinen talous on erilaista kuin yksityinen tai yritysten taloudenpito. Kaupungin tehtävä on taata palvelut, jotka mahdollistavat ihmisten elämän, työssäkäymisen ja antavat yritykseille mahdollisuuden toimia ja työllistää.
Ei tietenkään pidä päästää Turun kaupungin velkataakkaa paisumaan kestämättömäksi, mutta kohtuullinen ja hallittu lisävelkaantuminen voi olla tarpeen työttömyyden kasvun tuottamien paljon suurempien menojen välttämiseksi.
Itse olen lisäksi valmis tarpeen vaatiessa nostamaan kunnallisveroprosenttia jonkin verran, mitä myös Turun vihreät esittävät.
______________________________________________________________
Älä osta toriparkkia! - Ilmoittaudu ostoboikottiin!
Iloinen Asko
tiistai 14. lokakuuta 2008
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti