Älä osta toriparkkia! - Ilmoittaudu ostoboikottiin!

Iloinen Asko

Iloinen Asko
Isä poikansa kuvaamana. Alkusyksy 2008.

keskiviikko 30. syyskuuta 2009

Tiedot Vasemmistoliiton kannatuksesta edelleen huolestuttavia

. . .

Yleisradion Taloustutkimus oy:ltä tilaama puolueiden kannatusta mittaava mielipidetiedustelu antoi Vasemmistoliiton kannatusarvioksi syyskuussa 8 prosenttia. Tämä on vain vähän korkeampi (+0,77 %-yksikköä) luku, kuin tänä vuonna vastaavissa tiedusteluissa saatujen lukujen keskiarvo (7,23%). En ole laskenut mukaan EU-vaalien häpeällistä tulosta, noiden vaalien poikkeuksellisen luonteen vuoksi.

Saman yrityksen viime vuonna tekemien kannatusarvioiden keskiarvo oli 8,42 prosenttia (mukaan lukien kunnallisvaalien todellinen tulos, 8,8 %). Vuoden 2007 luku oli 8,68 prosenttia (mukana taas todellinen mittaus, eduskuntavaalien 8,8 %). Vuoden 2006 vertailuluku on 8,97 prosenttia.

Eduskuntavaaleissa 2003 Vasemmistoliiton kannatus oli 9,9 prosenttia ja vielä vuoden 2004 kunnallisvaaleissakin 9,6 prosenttia.

Mielipidetiedustelut ovat mitä ovat, mutta ei voi välttyä siltä toteamukselta, että Vasemmistoliiton kannatus on edelleen loivassa alamäessä, eikä uusi puheenjohtajamme Paavo Arhinmäki ole vielä onnistunut suuntaa käääntämään. Ne, jotka uskoivat muutoksen tulevan puheenjohtajan vaihdoksen myötä kuin taikaseipäällä iskien, olivat - tietenkin - väärässä.

Vasemmistoliiton kannatus ei voi kääntyä nousuun yksin puheenjohtajan voimin, vaikka hän esiintyisi kuinka hyvin ja aktiivisesti julkisuudessa. Käänteeseen tarvitaan kaikkien nykyisten ja satojen ja mieluiten tuhansien uusien puolueen jäsenten ja ystävien käsiä, jalkoja, päätä, hikeä, kyyneleitä ja naurua. Toivottavasti ei kuitenkaan verta - ainakaan paljoa. - Jokunen tippa saattaa tietysti tirahtaa kopiopapereiden terävien sivujen leikkaamista pikku haavoista.

Sosiaalidemokraatit eivät ole hekään päässeet kasvuun. Vasemmistoliiton ja SDP:n yhteinen kannatusosuus oli syyskuussa 28,3 prosenttia.

Porvarit sen sijaan jylläävät. Hallituksen yhteinen kannatus oli syyskuussa 57,8 prosenttia. Kaikesta lamasta, tehtaiden sulkemisista, työttömyyden kasvusta, vanhusten huonosta hoidosta ja vaalirahakohusta huolimatta. Jokin Vasemmistoliiton toiminnassa edelleen mättää. Puoluetta ei koeta uskottavaksi vaihtoehdoksi.

Paavo Arhinmäellä on vielä suuri työ johdettavanaan ennen kuin suunta muuttuu. Hän tarvitsee siinä kaikkien samalla asialla olevien varauksettoman tuen.

Vihreiden ja perussuomalaisten kannatuksen kasvu ansaitsee toiste perusteellisen pohdinnan.
____________________________________________________________________

Ei kommentteja: