Älä osta toriparkkia! - Ilmoittaudu ostoboikottiin!

Iloinen Asko

Iloinen Asko
Isä poikansa kuvaamana. Alkusyksy 2008.

torstai 25. syyskuuta 2008

Obama johtaa - McCain väistelee

Meidän kunnallisvaalimme ovat tietysti tärkeimmät ja mielenkiintoisimmat meneillään olevista vaalikampanjoista maailmassa. Mutta kyllä muuallakin tapahtuu jotain huomion arvoista.

Yhdysvalloissa demokraattien ehdokas, senaattori Barack Obama on noussut mielipidetiedustelujen kärkeen. USA:ssahan tärkeitä ovat osavaltiokohtaiset tulokset. Niiden perusteella määräytyvät valitsijamiehet, jotka vaalin muodollisesti suorittavat. Osavaltiossa enemmistön kansalaisten äänistä saanut saa myös kaikki sen valtion valitsijamiehet. Valitsijamiesten määrä vaihtelee asukasluvun perusteella niin, että Kaliforniasta valitaan 55 ja pienimmistä osaltioista 3 valitsijamiestä.

Ehdokas voi saada koko liittovaltiossa enemmistön ihmisten äänistä, mutta järjestelmä voi antaa hänelle vähemmistön valitsijamiehistä. Näinhän kävi vuonna 2000, jolloin George W. Bush valittiin ensimmäisen kerran USA:n presidentiksi.

On hyvin muistissa, että ratkaisu tapahtui Floridassa, jossa Bushin veljen johtama valtiokoneisto antoi voiton 500-600 äänen erolla W:lle. Lopulta asian ratkaisi maan korkein oikeus äänin 5-4. Enemmistön muodostivat isä-Bushin nimittämät tuomarit.

Riippumattomien mielipidetutkimuslaitosten viimeksi tekemien osavaltiokohtaisten tiedustelujen perusteella Obama olisi tällä hetkellä saamassa 286 valitsijamiestä ja republikaanien ehdokas, senattori John McCain 252. Voittoon tarvitaan 270. Peli ei ole kuitenkaan vielä läheskään pelattu.

Obamalle veikatuista valitsijamiehistä 75 olisi tulossa osavaltioista, joissa kannatusero ehdokkaiden välillä on alle 5 prosenttiyksikköä. Yli kymmenellä prosenttiyksiköllä Obama johtaa osavaltioissa, joista olisi tulossa 168 valitsijamiestä. Loput 43 valitsijamiestä tulisivat sitten muista osavaltioista.

Pienetkin heilahtelut joissakin osavaltioissa voivat siis kääntää asetelman. Ja aikaka varsinaiseen vaalipäivään 4.11. on vielä melkein kuusi viikkoa.

Obaman on käynyt kampanjaa kaikisa osavaltioissa. Nyt hän on luopumassa aktiivisesta kampanjoinnista joissain varmoissa McCain-osavaltioissa ja keskittämässä voimavaroja vaa'ankielivaltioihin.

Obama johtaa yli viidellä prosenttiyksiköllä kolmessa osavaltiossa (Colorado, Uusi Mexico ja Iowa)ja niukemmin myös Virginiassa, jotka kaikki nykyinen presidentti Bush voitti neljä vuotta sitten.

McCain taas pelaa riskipeliä Hän ilmoitti tänään (25.9.), ettei osallistu huomiseksi sovittuun ensimmäiseen vaaliväittelyyn Obaman kanssa. Syyksi McCain ilmoitti tarpeen keskittyä Yhdsyvaltoja koettelevan finanssikriisin ratkaisemiseen. Hänellä ei kyllä ole sen kanssa mitään suoranaista ja välitöntä tehtävää.

McCain myös keskeytti vaalimainontansa toistaiseksi, edellä mainitusta syystä. Poliittiset tarkkailijat huomauttivat, että Obamalla on paljon McCainia enemmän rahaa vaalikassassan. Jälkimmäinen ehkä haluaa säästää varoja kampanjan loppukahinoihin.

Jos Obamasta tulee presidentti, hänelle on tulossa varsin vahva asema kongressissa, jonka senaattiin ennustetaan demokraattien enemmistöä luvuin 56-44 ja edustajainhuoneeseen 242-193.

Ei kommentteja: