Älä osta toriparkkia! - Ilmoittaudu ostoboikottiin!

Iloinen Asko

Iloinen Asko
Isä poikansa kuvaamana. Alkusyksy 2008.

keskiviikko 11. helmikuuta 2009

Israel yhä selvemmin oikealle

. . .
Israelin parlamentin eli knessetin eilisissä vaaleissa suunta vei yhä selvemmin oikealle. Melkein lopullisten tulosten (äänistä laskettu 99,7 %) mukaan oikeistolaiset ja juutalais-uskonnolliset ryhmät lisäsivät yhteistä kannatustaan ja osuuttaan knessetin kaikkiaan 120 paikasta. Paikkamäärät voivat kyllä vielävähän muuttua erityisesti sen jälkeen, kun kaikki armeijassa annetut äänet on laskettu, ilmeisesti torstaina iltapäivällä.

Suurin voittaja oli oikeistolainen, entisen pääministerin Binyamin "Bibi" Netanjahun Likud, joka nousi toiseksi suurimmaksi ryhmäksi 27 paikallaan (+15). Toinen voittaja oli likimain rasitisilla arabivastaisilla tunnuksilla vaaleihin mennyt Yisrael Beiteinu (15, +4).

Uskonnolliset puolueet sen sijaan menettivät paikkoja: Yhdistynyt toorajuutalainen puolue sai nyt 5 (-1) ja Shas 11 (myös -1) paikkaa. Nyt erillään esiintyneet nationalistiset Juutalainen koti (3) ja Kansallinen unioni (4) menettivät aikaisemmin yhdessä saamistaan paikoista 2.

Kansallismielinen ja uskonnollinen blokki sai siis kaikkiaan 65 paikkaa (+15).

Keskustaoikeistolainen Kadima pystyi päämisteriehdokkaansa, nykyisen ulkoministeri Tzipi Livnin johdolla säilyttämään suurimman puolueen asemansa 28 paikallaan (-1).

Israelin entinen johtava poliittinen voima, Työväenpuolue, putosi vasta neljänneksi suurimmaksi ryhmäksi 13 edustajallaan (-6). Työväenpuolueen jo pitkään jatkunut alamäki ansaitsisi tarkempaakin erittelyä. Vasemmistososiaalidemokraattinen Meretz menetti sekin kaksi paikkaa ja sai nyt 3.

Hadash, joka edustaa entisten kommunististen puolueiden ja muiden vasemmistolaisten ryhmien perinnettä, lisäsi paikkalukuaan yhdellä (nyt 4). Johdonmukaisesti rauhaa, demokratiaa ja yhteisymmärrystä sekä eri kansallisuuksien tasa-arvoa ajanut Hadash on myös oikeastaan ainoa puolue, jossa juutalaiset ja arabit toimivat yhdenvertaisesti rinnakkain.

Kaksi arabipuoluetta, uskonnollinen Yhdistynyt arabilista Ra'am - Ta'al (4) ja arabinationalistinen Balad (3) säilyttivät paikkalukunsa.

Knessetistä putosi eläkeläisten puolue Gil, eivätkä vihreät nousseet sainne tälläkään kertaa.

Muut kuin oikeistolaiset ja juutalais-uskonnolliset puolueet saivat siis yhdessäkin vain 55 paikkaa.

Toinen tapa tulkita vaalitulosta on kuitenkin katsoa, mitkä puolueet kannattavat niin sanottu konpromissia aluejaosta juutalaisten ja arabien eli palestiinalaisten välillä. Nämä puolueet (Kadima, Likud, Yisrael Beiteinu, Työväenpuolue, Hadash, Ra'am - Ta'al, Meretz, ja Balad) saivat ylivoimaisen enemmistön paikoista.

Niinpä Likudin edustajat olivatkin heti vaalituloksen selvittyä kosiskelemassa Yisrael Beiteinu'ta hallitusyhteistyöhön. Israelin raadollisen realistisessa sisäpolitiikassa kaikki on taas mahdollista.

Valitettavasti vaalien tulokset eivät lupaa ainakaan lyhyellä tähtäimellä hyvää palestiinalaisille eivätkä rauhan mahdollisuuksille alueella. Kyyniseen voimapolitiikkaan valmiit poliitikot jakava edelleen vallan. Samalla islamistiset ja väkivaltaiseen vastarintaan valmiit ääriryhmät vahvistuvat, tai eivät ainakaan heikkene palestiinalaisten keskuudessa.
________________________________________________________

Ei kommentteja: