Älä osta toriparkkia! - Ilmoittaudu ostoboikottiin!

Iloinen Asko

Iloinen Asko
Isä poikansa kuvaamana. Alkusyksy 2008.

perjantai 6. helmikuuta 2009

Pukkinen (KOK) esittää: EI kansanäänestystä - Kansa vastaa: KYLLÄ kansanäänestys!

. . .
Turun kaupunginjohtaja Mikko Pukkinen (KOK) ( edellisessä versiossa hän esiintyi vahingossa Jormana, valitan) esittää kauunginhallitukselle, ettei toriparkista järjestettäisi kansanäänestystä. Perusteet ovat seuraavat (olen siis merkinnyt Pukkisen (TOK, ei kun siis KOK) perustelut kursiivilla, omat kommenttini tällä leipätekstillä):

- Toriparkkiasia on ollut syksyn 2008 kunnallisvaaleissa keskeinen
vaaliteema. Ehdokkaiden mielipiteet asiasta on äänestyksessä voitu ottaa
huomioon.


Syksyllä vaalien jälkeen asia haluttiin kuitenkin päättää vanhassa valtuustossa, jonne valtuutettuja ei siis oltu valittu tietoisina heidän toriparkkikannastaan. Nyt vaalien alla esitetty toriparkkikanta kelpaa perusteluksi. Tosin eräät (ainakin sosiaalidemokraattiset ja ehkä myös kokoomuslaiset) valtuutetut ovat muuttaneet kantaansa vaalien jälkeen. Vireillä on näin ollen vaalipetos.

- Kauppatorin maanalaisen pysäköintitilan toteuttaminen on vain yksi
kysymys kaupungin keskustan kehittämisessä. Kehittämistä ja suunnittelua
ei ole tarkoituksenmukaista sitoa yhden ratkaisuvaihtoehdon toteuttamiseen
tai poissulkemiseen.

Sen sijaan siis koko Turun keskustan kehittäminen voidaan Pukkisen (KOK) mielestä kyllä kahlita toriparkin toteuttamiseen!

- Suunnittelu- ja kaavoitusasiassa äänestystuloksen vaikutusaika saattaa
muodostua ongelmalliseksi. Olosuhteiden muuttuessa tulee tarve arvioida
asioita uudelleen. Kansanäänestyksen tulos ei saisi tarpeettomasti
rajoittaa vaaleilla valitun valtuuston päätöksentekoa.


Kansanäänestys on jo lain rajoittamana vain neuvoa-antava. Se ei siis rajoita kaupunginvaltuuston päätäntävaltaa olosuhteiden mahdollisesti muuttuessa. Tosin ainoa asia joka näyttää voivan muuttua, on pysäköintipaikkojen tarpeen väheneminen yksityisautoilun joskus väistämättä supistuessa.

- Kansanäänestyksen toimittamiskustannukset olisivat noin 400.000 euroa.
Tämän lisäksi tulisivat laajan tiedotuskampanjan kustannukset.


Demokratia maksaa. Turun keskusta on meille turkulaisille niin tärkeä asia, että sen kehittämisestä päättämisen on tapahduttava mahdollisimman avoimesti ja demokraattisesti. Toriparkki-hankkeen kustannuksiin verrattuna kansanäänetyksen hinta on pieni. Pohjalainen palkkajohtaja Pukkinen (KOK) ei tätä tietysti ymmärrä, tai ei halua ymmärtää.

Pukkisen (KOK) perustelut demokratian syrjäyttämiselle ovat lievästi sanottuna kevyet. Ne ilmentävät vain hänen sitoutumistaan yhteen vaihtoehtoon ja toriparkkiyhtiön omistajien etuihin Turun keskustan kehittämisessä. Yli 13 000 kansanäänestystä esittäneen turkulaisen mielipiteen Pukkinen (KOK) pyyyhkäisee säälittä syrjään.

On surkeaa, että kaupungin ylin viranhaltija (KOK) on ymmärtänyt asemansa näin väärin. Viranhaltijoiden tehtävä on selvittää ja tarjota päätettäväksi vaihtoehtoja, joista kaupunkilaiset ja poliittiset päättäjät voivat valita. Pukkinen (KOK) ei selvästi haluakaan olla kaikkien turkulaisten kaupunginjohtaja. Hänelle riittää taloudellisen ja poliittisen valtablokin nöyrä palveleminen.

Kohta kohoaa kansan suista huuto: Pukkinen (KOK) palatkoon Pohjanmaalle!

Kansanäänestys voidaan vielä toteuttaa. Siitä tekee esityksen kaupunginhallitus 9.2. ja lopulta päättää kaupunginvaltuusto 16.2. (ainakin silloin asia lienee ensi kerran käsittelyssä). Kansanäänestyksen toteuttamista tukeva mielenosoitus kaupunginvaltuuston edessä maanantaina 16.2. on enemmän kuin paikallaan. Kokoontuminenhan on kello 17 torilla!
_________________________________________________________

2 kommenttia:

Jari Suominen kirjoitti...

Jorma on pätkätöissä- vain käymässä Turussa. Hän on hyvin omaksunut Turun liikemiesvanhusten suunnitteleman mausoleumin, Tori-Idea Parkin. Jorma jatkaa matkaa ja turkulaiset jäävät muistelemaan kaupunkiaan...

Anonyymi kirjoitti...

Dear Asko,

meillehän on tulossa eu vaalit, voidaanko äänestys tehdä silloin - ei tule lisäkuluja ja aikaa on perehdyttää meitä tyhmiä, jotka emme ymmärrä kaupunkimme parasta.