Älä osta toriparkkia! - Ilmoittaudu ostoboikottiin!

Iloinen Asko

Iloinen Asko
Isä poikansa kuvaamana. Alkusyksy 2008.

torstai 19. marraskuuta 2009

Supistukset uhkaavat taas Turun kulttuuripalveluita

...

Turun kaupungin budjetin toteutuessa esitetyssä muodossa, kulttuuritoimi joutuu ensi vuonna leikkaamaan toimintaansa noin miljoonalla eurolla tämän vuoden tasosta. Kulttuuria on vuodesta 2007 kuritettu noin 3,5 euron supistuksilla. Tämä merkitsee väistämättä esitysten, konserttien ja näyttelyiden vähentämistä, aukioloaikojen lyhentämistä, ehkä myös uusia lomautuksia ja kenties taas kirjastojen lopettamisia.

Tilanteeseen liittyy tragikoominen piirre: Tämänhetkinen arvio on, että kulttuuritoimi tulee tekemään ylijäämäisen tuloksen kuluvalta vuodelta. Tämä johtuu siitä, että kulttuuritoimi valmisteli jo keväällä kaupungin budjetin muutoksen yhteydessä säästötoimet, jotka olisivat riittäneet yleisten säästötavoitteiden saavuttamiseen. Kaupunginhallitus kuitenkin pakotti hallintokunnat vielä tämän lisäksi henkilökunnan yleiseen lomautukseen. Näin kulttuuritoimi on pakotettu säästämään liikaa!

Mitään koomista ei ole niiden vaikkapa teatterin työntekijöiden elämässä, jotka pahimmillaan menettävät lähes kuukauden palkan lomautusten takia.

Turku 2007 barbariapääkaupunki, Turku 2008 barbariapääkaupunki, Turku 2009 barbariapääkaupunki, Turku 2010 barbariapääkaupunki, Turku 2011 kulttuuripääkaupunki, Turku 2012 barbariapääkaupunki…

Kulttuurilautakunnan teki eilen (18.11.2009) esityksen kaupunginhallitukselle uuden elokuvateatterin saamiseksi pikaisesti Turkuun Finnkinon lopettaessa Julian elokuvasalien toiminnan. Kaupunkiin jää siis käytännössä yksi elokuvateatterikompleksi. Elokuvakerhot ja festivaalit ovat kohta pulassa, kun ei ole esityspaikkaa. Lautakunta esitti työryhmän kokoamista selvittämään asiaa, ensiksi pikaratkaisuna ja sitten pysyvämpänä. Toivottavasti KH:ssa on jossakin välissä aikaa hyväksyä tämä esitys.

Myönteinen oli myös ilmoitus Lausteen kirjaston toiminnan jatkumisesta koulun tiloissa, lähes entisen suuruisissa tiloissa. Lausteen koulusta on muodostumassa alueen muidenkin palveluiden keskus. Ainakin kirjaston ja sen käyttäjien – erityisesti koulun oppilaiden ja opettajien - kannalta ratkaisu lienee myönteinen. Näihin asioihin pitäisi saada selkeät ja luotettavat pidemmän ajan suunnitelmat. Nyt yli puoli vuotta luultiin kirjaston siirtyvän nuorisotaloon.

Kaupunginteatterin kävijämäärä on hienoisessa nousussa, kiitos lähinnä Laulavien sadepisaroiden hyvän menestyksen. Orkesterin yleisömäärien kehitys ei ole ollut yhtä myönteistä. Jo päätetyt lomautukset tulevat vielä vaikuttamaan vuoden lopullisiin lukuihin sekä teatterissa että Konserttitalossa. Myös sikainfluenssalla voi olla vaikutusta. Museoiden kävijämäärä on myös kehittynyt alkuvuotta myönteisemmin.

Kirjastojen käyttäjälukuihin tulee tänä vuonna selvä lasku Martin ja Mikaelin lähikirjastojen lopettamisen ja Nummen korjaustöiden sekä eräiden muiden muutosten takia. Pääkirjasto ei ole – ainakaan vielä – korvannut Marttia ja Mikaelia, kirjastoautosta puhumattakaan. Työttömyyden kasvu ensi vuonna tullee taas nostamaan kirjastojen käyttäjämääriä.

Lautakunta myönsi eilen viimeisen Aboa-palkinnon (11 000 euroa) kapellimestari Markus Yli-Jokipiille (28). Ensi vuonna Turun kaupungin taidepalkinto ja Aboa-palkinto yhdistetään Aboa-työskentelyapurahaksi (18 700 euroa).
____________________________________________________________________

Ei kommentteja: