Älä osta toriparkkia! - Ilmoittaudu ostoboikottiin!

Iloinen Asko

Iloinen Asko
Isä poikansa kuvaamana. Alkusyksy 2008.

torstai 4. joulukuuta 2008

Kansanäänestys toriparkista: Vastine Turun Sanomien jälkikirjoitukseen

. . .

Olen lähettänyt seuraavan vastineen Turun Sanomien eiliseen jälkikirjoitukseen, julkaisemisesta lehdessä en tiedä:

"Toriparkkikansanäänestystä vaatii lähes 13 000 turkulaista.

Turun Sanomien jälkikirjoituksessa 3.12. todettiin, että "yli 11 000 turkulaista on allekirjoittanut aloitteen kunnallisen neuvoa-antavan kansanäänestyksen järjestämisestä". Tosiasiassa allekirjoittajia oli maanantaihin 1.12. mennessä ainakin 12 879 ja nimiä kertyy edelleen.

Tarkka luku koskee vain selvästi turkulaisiksi äänioikeutetuiksi tunnistettavia. Sadat muut allekirjoittivat myös aloitteen, mutta eivät merkinneet riittävästi tietoja itsestään.

Lukujen erolla (1 879) on merkitystä, se on nimittäin yli prosentti turkulaisista äänioikeutetuista (noin 1 466 äänioikeutettua vastaa yhtä prosenttia). Kansanäänestysaloitteeseen tarvitaan viiden prosentin kannatus. Nyt sen on siis antanut noin 8,9 prosenttia turkulaisista.

Allekirjoittajien joukossa on myös toriparkin kannattajia, ainakin näin monet aloitteeseen nimensä kirjoittaneet kerääjille ilmoittivat. Ja ovatko toriparkin vastustajien mielipiteet jotenkin kannattajien kantoja huonompia, kuten TS:n pääkirjoitustoimittaja antaa ymmärtää?

TS:n pääkirjoitustoimittajallakin olisi voinut olla käytettävissään ajan tasainen tieto aloitteen kannattajien määrästä, jos lehti olisi lähettänyt edustajansa aloitteen maanantaina 1.12. tapahtuneeseen luovutustilaisuuteen ja julkaissut siitä uutisen. Tähän mennessä TS:n lukijoille ei ole tätä tietoa annettu.

Aloitetta olivat ottamassa vastaan Turun kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jukka Mikkola (sd) ja varapuheenjohtaja Sauli Saarinen (vas). He suhtautuivat tähän kansalaisaktiivisuuteen asiallisesti ja arvostavasti.

Kansanäänestysaloite syntyi, kun syksyn kuntavaalien jälkeen ilmeni, että toriparkkiasia aiotaan tuoda nykyisen valtuuston käsiteltäväksi. Myös TS:n jälkikirjoituksessa edellytettiin tätä, viitaten Turun oikeiston, keskustan ja sosiaalidemokraattien niin sanottuun hallitussopimukseen. Nyt asia on siirtymässä uuden valtuuston käsiteltäväksi. Voi perustellusti arvioida, että tämä on ainakin osittain kansanäänestysaloitteen ansiota.

TS on uutissivuillaan 1.12. ja nyt jälkikirjoituksessa nostanut esiin mahdollisen kansanäänestyksen kustannukset. Ne ovat kuitenkin kohtuulliset suhteutettuna jo toriparkkihankkeen tähänastisiin hallintokuluihin, tulevista suunnittelu- ja varsinaisista rakennuskustannuksista puhumattakaan. Kaikista asioista ei kansanäänestystä toki kannata järjestää, mutta tästä jopa pitäisi.

Toriparkki on suuri hanke, joka vaikuttaisi kaupungin keskustaan ja kaikkien turkulaisten elämään rakennusaikana useita, valmiina kymmeniä, ellei satoja vuosia. Asiaa on jo vatvottu yli 15 vuotta eikä päätöstä ole saatu aikaan. Nyt todella olisi viimein aika kysyä kaikkien turkulaisten neuvoa, jotta kysymykseen saataisiin lopultakin vastaus.

Toriparkkihankkeen hautaaminen, vaikka kansanäänestyksellä, historian roskatynnyriin, ei keskustan vetiseen savivelliin, mahdollistaisi torin ja sen lähialueen tarpeellisen uudistamisen ennen kulttuuripääkaupunkivuotta 2011. "
____________________________________________________________________

Ei kommentteja: