Älä osta toriparkkia! - Ilmoittaudu ostoboikottiin!

Iloinen Asko

Iloinen Asko
Isä poikansa kuvaamana. Alkusyksy 2008.

maanantai 17. marraskuuta 2008

Lehdissä voi olla mielenkiintoisiakin juttuja - jopa Marxista

...

Kerrankin oli aikaa lukea lehdet. Nimittäin sunnuntaina. Äitinsä haki poikani tavallista aikaisemmin kaverin kanssa leikkimään ja minulle jäi koko iltapäivä vapaaksi. - Olin kyllä valmistanut herkullista uunilohta ja keitettyjä kuoriperunoita meille ensin lounaaksi.

Selasin pohjiksi Turun Sanomat. Tilasin sen pitkästä aikaa - määräajaksi - kunnallisvaalien alla. TS on parantunut huomattavsti sinä aikana, jona olen sitä lukenut. Vaikka edelleen todella huonosti peitelty asenteellisuus ja määrättyjen asioiden ajaminen lehdestä paistavatkin, kuin oranssinen muovikassi lumihangella.

Kulttuurisivut ovat melko hyvät. Kokonaiset elokuvalle ja kirjallisuudelle omistetut sivut välillä suorastaan ihastuttavat. Avoimempaa keskustelua ja kokonaiskuvan antamista Turun kulttuurielämästä olen kyllä kaivannut. Vika saattaa tietenkin ola minussakin. Ehkä en osaa lukea TS:ia tai teen sitä liian epäsäännöllisesti.

Sunnuntain lehdessä ei ollut mitään erityistä. Ja tietenkään siinä ei ollut halaistua sanaa Kansanäänestys toriparkista -kampanjan lauantaina lähettämästä tiedotteesta.

Helsingin Sanomat oli vähän antoisampi tänä sunnuntaina.

Päätoimittaja Janne Virkkunen kolumnoi - taas - presidentin vallan vähentämisen ja pääministerin vallan kasvattamisen puolesta. Olen kääntynyt toiselle kannalle. Mutta siitä toiste enemmän.

Uutinen kirkkohäiden suosion romahtamisesta ilahdutti.

Lehti jatkoi sukupuolenvaihdos-teeman näyttävää käsittelyä. Anteeksi vain, mutta tuntuu vieraalta ja melko vähäiseltä asialta, vaikka tietysti asianomaisille onkin tärkeä juttu.

Leena Härkönen penäsi EK:n "maltillisten" palkankorotusten linjan uskottavuutta, kun järjestön ja Koneen hallituksen puheenjohtajan Antti Herlinin ansiotulot nousivat viime vuonna 230 prosenttia, 2,5 miljoonaan eurooan.

Sivulla A9 oli tärkeä juttu poistuvien voimalaitosten korvaamisesta. Urheilusivuilla kerrottiin Liverpoolin vahivstaneen asemaansa Englannin Valioliigan kärjessä.

Kulttuurin kokosivun ykkösjuttuna oli kidutus taiteessa. Virikkeenä oli helsinkiläisen Dmitri Zudovin Moskovaan valmisteilla oleva näyttely. Pariin kertaan esitetty kidutuksen määritelmä oli mielestäni liian rajoittunut. Vielä mielenkiintoisempi oli juttu sakalaisesta kuvaveistäjästä Peter Lenk'istä.

Mutta kannattipa kärsivällisesti selata lehteä: "Marx ei vastustaisi globalisaatiota" (sivu C2). Juttu kertoi Englannissa vaikuttavan intilaissyntyisen professorin ja ylähuoneen jäsenen Meghnad Desain Suomen vierailusta ja vasta kielellämme ilmestyneestä kirjasta Marxin kosto (suom. Timo Soukola. 427 s., 37 e. Gaudeamus).

Lainaan vain pienen pätkän jutun kirjoittaneen Tampereen yliopiston sosiologian professorin Risto Heiskalan tekstiä:

"Kapitalismi on tehokkain tunnettu ressursien tuottaja. Siksi markkinoiden vapauttaminen ja kapitalistisen tuotannon laajeneminen ovat tervetulleita.
Toisaalta kapitalismi myös jakaa tuotannon tulokset epätasa-arvoisesti ja johtaa jatkuviin yli- ja alituotantokriiseihin. Siksi on perusteltua puuttua markkinoiden toimintaa monin tavoin.
Ongelmana on kuitenkin, että kaikki puutumiset markkinoiden toimintaa uhkaavat vähentää tuotantojärjetelmän tehokkuutta. (...)
Siksi tarvittaisiin uutta taloustieteen kattoteoriaa, joka suhtautuisi Keynesiin ja hänen nykyisin muodissa oleviin monetaristisiin ja neoliberaaleihin kiistakumppaneihinsa kuten Einsteinin fysiikka Newtonin fysiikkaan eli osoittamalla sen tietyissä reunaehdoissa toimivaksi erikoistapaukseksi kattavammasta teoriasta."

Heiskalan mukaan Desain kirja ei tätä tilausta täytä, mutta näyttää mainosti perusteet se tehdä.

Kainalojutussa Juhana Rossi kirjoittaa: "Jos halutaan luoda kapitalismille vaihtoehto, tarvitaan aluksi paljon ajatustyötä ja sitten poliittista työtä, joka siirtää ajatukset käytäntöön. Tätä ei välttämättä nähdä, sillä kestää kauan, ennen kuin kapitalismin kyky uusiutua ehtyy, Desai ennusti."

Oli HS:ssa vielä juttua Mannin sekopäisestä, mutta loistavasta perheestä (Fridon Mannin kirjan pohjalta) ja paljon muuta. Mutta lue itse. Ja onhan sitä paljon muutakin, vielä mielenkiintoisempaa luettavaa.
____________________________________________________________________

Ei kommentteja: