Älä osta toriparkkia! - Ilmoittaudu ostoboikottiin!

Iloinen Asko

Iloinen Asko
Isä poikansa kuvaamana. Alkusyksy 2008.

torstai 20. marraskuuta 2008

Samaan aikaan toisaalla - 15

. . .

Yhdysvallloissa aletaan saamaan äänet lasketuiksi marraskuun 4. päivä pidettyjen vaalien jälkeen.

Presidentiksi valittu demokraattien Barack Obama keräsi (ainakin, äänten laskeminen todella jatkuu vieläkin) 66 882 230 henkilöääntä (52,7%) , jotka tuottivat 365 valitsijamiestä 28 osavaltiosta, pääkaupungista Washingtonista (D.C.) ja yhden osa-valtion yhdestä piirikunnasta (yksi valitsijamies).

Republikaanien John McCain kokosi vähintään 58 343 671 ääntä (46%). Hän sai äänestäneiden enemmistön kannatuksen 22 osavaltiossa, minkä perusteella hänen taakseen tuli 173 valtsijamiestä.

Muut ehdokkaat saivat yhteensä 1,3 prosentin osuuden äänistä. Eniten näistä "kolmansien puolueiden" ehdokkaista ääniä sai vanha kuluttajien etujen ajaja ja vihreidenkin ehdokkaana aikaisemmin, nyt riippumattomana ja eri pikkupuolueiden ehdokkaana ollut Ralph Nader, 695 000 (0,5%).

Kaikkiaan ääniä annettiin enemmän kuin koskaan, noin 127 000 000 eli 4,7 miljoonaa enemmän kuin vuonna 2004.

Senaatti

Senaattiin demokraatit näyttävät saavan ainakin 58 paikkaa ja republikaanit 40. Kaksi paikka on edellen auki.

Minnesotassa kaikki noin 2,9 miljoonaa ääntä joudutaan tarkistamaan, koska pääehdokkaiden äänieroksi on tähän mennessä jäänyt vain 215 ääntä. Haastajana vaaleihin lähtenyt demokraattien Al Franken, entinen radio- ja tv-koomikko, voi vielä nousta senaattiin. Tarkistuslakennasta ennakoidaan mahdollisten lakijuttujen sävyttämää.

Georgiassa laki vaatii toista kierrosta kahden eniten ääniä saaneen kesken, koska kukaan ei saanut yli 50%:ia äänistä ensiyrittämällä. Äänestys toimitetaan 2. päivänä joulukuuta. Istuva republikaanisenaattori saattaa olla vahvemmilla. Kumpikin puolue tullee satsaamaan reilusti tähän vaaliin, jonka palkintona republikaaneille voi olla lainsäädännön jarrutusmahdollisuuden (filibuster) säilyttäminen ja demokraateille sen murtaminen (mikä edellyttää 60 senaattoria).

Edustajainhuone

Edustajainhuoneeseen demokraatit ovat tällä hetkellä saamassa 225 ja republikaanit 175 paikkaa. Viiden (5) paikan kohtalo on yhä auki.

Yhdysvallat on suuri maa ja siellä äänten laskeminen voi olla yllättävän hankalaa. Nytkin, vaikkei suurista suoranaisista vilppitapauksista olekaan tällä kertaa raportoitu.
____________________________________________________________________

Ei kommentteja: