Älä osta toriparkkia! - Ilmoittaudu ostoboikottiin!

Iloinen Asko

Iloinen Asko
Isä poikansa kuvaamana. Alkusyksy 2008.

perjantai 14. marraskuuta 2008

Vaihtoehtoja Turun johtamiseen

Kokoomuksen Aleksi Randell tähtää taas Turun kaupunginhallituksen päätoimiseksi puheenjohtajaksi. Saman ryhmän kansanedustaja-kaupungnvaltuutettu Petteri Orpo uhkaili viikolla Turun Sanomissa, että lautakuntien puheenjohtajiksi pitäisi valita vain uuden "hallitussopimuksen" hyväksyneiden ryhmien edustajia.

Orpon uhkaus muuttaisi Turussa ja muissakin kunnissa noudatettua ikiaikaista käytäntöä. Kunnallliset luottamuspaikat on nimittäin ollut tapana jakaa ryhmien valtuusto-osuuksien mukaisesti, missä puheenjohtajuudet ja muut "hyvät" painotetaan jotenkin suhteellisuuteen pyrkien. Orpon ehdotus tietysti kärjistäisi ryhmien välisiä suhteita. Vastakkainasettelun aika ei ole ohi, ei todellakaan.

Turun kokoomus pitää itsestään selvänä, että se saa johtaa Turkua tulevallakin nelivuotiskaudella. Olisi hyvä muistaa, että vaihtoehto on olemassa. Sosiaalidemokraatit, vihreät ja Vasemmistoliitto voivat halutessaan muodostaa toimivan enemmistön.

Silloin kaupunginhallituksen päätoiminen puheenjohtajuus voitaisiinkin antaa demareille ja jakaa muita luottamuspaikkoja painotetusti tämän enemmistön muodostaville puolueille. Mukaan voitaisiin mielihyvin kutsua myös keskiryhmät. Petteri Orpolle kai kävisi, että tällaisessa ratkaisussa kokoomukselle ei annettaisi yhtään lautakunnan puheenjohtajan paikkaa?

Vasemmistoliiton pitäisikin kiireesti tehdä muille ryhmille konkreettinen esitys yhteistyöstä, jonka ytimenä olisi sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden sekä koulutuksen turvaaminen hyvällä tasolla, kaupungin talouden pitkäjänteinen ja määrätietoinen vahvistaminen ilman paniikinomaisia palveluiden purkamisia, toriparkkipäätöksen (ainakin) jäädyttäminen, kaupungin rakentamisen ohjaaminen kestävän kehityksen suuntaan, alueellisen pikaraitiotien rakentamisen käynnistäminen, kaupungin energiatalouden ohjaaminen kohti säästämistä ja uusiutuvien energialähteiden käyttöä ja lisäpanostukset kulttuuripalveluhin.

Samalla pitäisi koota rakentamista Turussa elvyttävä paketti, joka voitaisiin rahoittaa velkarahalla ja aikaisempien vuosien ylijäämällä, jos sitä porvareiden jäljiltä vielä on. Tällainen rakentamispaketti lievittäisi kasvavaa rakennusalan työttömyyttä ja mahdollistaisi alentuvien rakennuskustannusten hyväksikäytön turkulaisten eduksi kestävällä tavalla.

Jos demareiden ja vihreiden johdot eivät ole tällaiseen ratkaisuun valmiita, on niillä aika paljon selitettävää, niin omilleen kuin muillekin.

Nyt Vasemmistoliiton johdolta Turussa edellytettäisiin aktiivisuuta ja luovuutta.
____________________________________________________________________

1 kommentti:

Turo kirjoitti...

Kirjoitustasi voi luonnehtia kahdella sanalla: kiihkotonta konkretiaa.