Älä osta toriparkkia! - Ilmoittaudu ostoboikottiin!

Iloinen Asko

Iloinen Asko
Isä poikansa kuvaamana. Alkusyksy 2008.

tiistai 11. marraskuuta 2008

Taantuma syvenee. - Tuleeko lama?

Maailmantalous on veitsenterällä.

Ilmoitukset yhteistoimintaneuvotteluista ja tuhansien ihmisten lomautuksista Suomessa kertovat taantuman olevan käsillä.

Yhdysvalloissa talouden ydin eli suuret autonvalmistajat ovat konkurssin partaalla, eivätkä selviä ilman valtion tukea. Jos niiden annetaan kaatua, USAn talous voi hyvinkin suistua lamaan. Sen seuraukset ulottuisivat nopeasti koko maailmaan eli kansalliset ja alueelliset taantumat syvenisivät edelleen. Talouden lama voisi levitä koko maailmaan.

Vaihtoehtona on suuryritysten keinotekoinen ylläpitäminen valtion varoin Yhdysvalloissa. Se merkitsee sielläkin valtion velkaantumisen syvenemistä. Jos Kiina ja öljymaat ovat valmiita edelleen antamaan lisää velkaa. Ja mikseivät antaisi, koska taloudellinen huono aika merkitsee niillekin tappioita ja yhteiskunnallisen epävakauden mahdollisuuttta.

Olemmeko lopullisesti siirtyneet vakuutuskapitalismin aikaan? Yksityiset voitontavoittelijat ja keinottelijat saavat hyvänä aikana kiskoa ja kasvattaa voittojaan mielin määrin. Ja kaiken romahtaessa valtiot, viime kädessä tavalliset palkansaajaveronmaksajat, joutuvat pelastamaan yritykset, valtiot ja koko yhteiskuntajärjestyksen.

Kapitalismin kriisi kärjistyy, olisi vielä muutama vuosikymmen sitten sanottu. Ja eiköhän se niin olekin. Lisäksi soppaan on tullut vielä ympäristökriisi. Ja kaiken kietoutuminen yhä kiinteämmin yhdeksi maailmanlaajuiseksi vyyhdeksi. Todellinen globalisaatio.

En nyt vielä esitä mitään ratkaisua tähän kaikkeen. Annan jännityksen kasvaa ainakin jonkin aikaa.

Se on kuitenkin selvää, etteivät pääministeri Matti Vanhasen vienot toivomukset siitä, että yritykset eivät heti aloittaisi irtisanomisia, juuri ketään auta.
____________________________________________________________________

Ei kommentteja: