Älä osta toriparkkia! - Ilmoittaudu ostoboikottiin!

Iloinen Asko

Iloinen Asko
Isä poikansa kuvaamana. Alkusyksy 2008.

tiistai 21. lokakuuta 2008

Huonolta näyttää, mutta mahdollisuuksia on

Kokoomuksen, sosiaalidemokraattien, vihreiden ja RKP:n edustajat olivat eilen yhteisessä vaalipaneelissa puhumassa Turun talouden tervehdyttämisestä ja sen vaatimasta yhteistyöstä.

Turun Sanomien mukaan vihreiden Ville Niinistö ja RKP:n Ulla Achrén olivat olleet valmiita sopimiseen kokoomuksen kanssa myös ilman sosiaalidemokraattien osallistumista. Tämä ei lupaa hyvää. Turkulaisten peruspalvelut on entistä suuremmassa vaarassa.

Niinistö ja Achrén edustavat puolueidensa oikea laitaa. On mielenkiintoista nähdä, ovat kaikki, myös "vasemmisto-" ja "sosiaalivihreät" valmiita tukemaan tätä linjaa. Turun vihreiden ohjelmassa puhutaan lämpimästi palveluiden säilyttämisen puolesta. Mitkä tulevat olemaan teot?

Nyt olisi entistäkin tärkeämpää, että Vasemmistoliitto suoriutuisi vaaleista mahdollisimman vahvana. Se voisi vielä kääntää tarpeeksi monen vihreän (ja sosiaalidemokraatin) pään ja avata tien vasemmiston ja vihreiden yhteistyölle. Siten Turussa voitaisiin alkaa toteuttaa palveluita ja ympäristöä suosivaa politiikkaa.

Rakennustöiden hiljenemisen vuoksi työttömyys on jo kääntymässä kasvuun. Kasvava työttömyys tarkoittaa kaupungin verotulojen vähenemistä. Tähän pitäisi varautua jo nyt ja muuttaa kaupungin ensi vuoden budjettia niin, että kunnallisveroprosentti olisi 18,5 (korotusta nykyiseen ja kaupunginjohtajan esitykseen 0,5 %yksikköä). Laskennallisesti korotus kattaisi budjetissa ennakoidun alijäämän (reilu 9 miljoonaa euroa) ja tuottaisi vähän pelivaraakin.

- Turun vihreät muuten esittävät kunnallisohjelmassaan veroprosentin nostamista.

Ratkaisu olisi ikävä pienituloisten kannalta, mutta monien - ehkä useimpien - kohdalla kokonaisverotus ei kiristyisi, koska nykyisten päätösten mukaan valtion tulovero joka tapauksessa alenee. Veron korottaminen voisi taata palvelut suurin piirtein nykyisellään.

Ikävä kyllä esittämäni kunnallisveron korotuskaan ei välttämättä riitä, jos työttömyys kasvaa ja verotulot laskevat liian paljon.
______________________________________________________________

Ei kommentteja: