Älä osta toriparkkia! - Ilmoittaudu ostoboikottiin!

Iloinen Asko

Iloinen Asko
Isä poikansa kuvaamana. Alkusyksy 2008.

sunnuntai 19. lokakuuta 2008

Kampanjointia - Pinella mielessä

Monilla ehdokkailla vaikuttaa Turussa olevan todella paljon rahaa käytettävissään vaalikampanjaan. Rahaa näyttää kuluvan suuriin ulkomainoksiin, bussien kylkiin liisteröityihin tarroihin ja ennen kaikkea lukuisiin näyttäviin ja kalliisiin mainoksiin Turun Sanomissa. Mistä rahat tähän kaikkeen tulevat?

Tuskin monellakaan ehdokkaalla on omia varoja näin paljon, ei edes kansanedustajilla. kaikki viitaa siihen, että taustalla on vakavaraisia yrityksiä, tai kenties säätiöitä tai muita vastaavia kassoja, jotka katsovat asiakseen tukea joitakin ehdokkaita. Miksi ne niin tekevät? Paha epäilys on, että rahaa lahjoittavat tahot odottavat myös saavansa jotain vastineeksi.

- Turun Sanomien kohdalla vanhan juoru on, että Ketosten omistama yritys ei laskuta lainkaan joidenkin ehdokkaiden mainoksia. Olisi hyvä, että lehti vastaisi tähän epäilykseen ja esittäisi selkeät tositteet vaikkapa Ilkka Kanervan maksamista mainoksista.

- Kaikkien ehdokkaiden tulisi julkistaa vaaalikampanjansa tulot ja menot. Luottamus demokratiaan vaatii sitä.

Turun Sanomat yrittää selvästi vaikuttaa, ei vain porvareiden mahdollisimman suuren osuuteen saamiseksi Turun kaupunginvaltuustoon, vaan myös joidenkin Vasemmistoliiton ehdokkaiden hyväksi. Se näkyy Turku TV;n esiintyjien valinnassa. Tähän mennessä Sauli Saarinen, Raimo Huhtanen ja Rauno Artesola ovat päässeet Turku TV:n kellokkaiksi.

Julkisuus, mahdollisuus päästä esittämään näkemyksiään kiivaimman kampanjan aikana, on tietysti aina ehdokkaalle mieleen. Esiintyjävalinnat vain panevat miettimään. Kaikki Vasemmistoliiton ehdokkaat, jotka tekevät tunnetuksi ohjelmiamme, ovat tietysti yhtä hyviä ja heidän julkisuuteen pääsynsä on vain hyväksi. Mainituista kolmesta olen kuullut vain Saulin antavan varauksettoman tukensa ohjelmillemme. Huhtasen Raimohan on niitä julkisesti ja ylpeänä halveerannut.

- Kaupunginjohtaja Pukkinen on julkistanut ehdotuksensa Turun ensi vuoden budjetiksi. Esitys ei lupaa hyvää lähipalveluiden käyttäjille, lähiöiden asukkaille eikä kulttuurille. Valitettavasti esityksen käsittelee vanha valtuusto vaalien jälkeen, eikä viikon päästä valittava uusi, jolle Pukkisen esityksen pohjalta tehtävä talousarvio jää raskaaksi perinnöksi. Palaan budjettiesitykseen myöhemmin. Puutun nyt vain yhteen asiaan.

Kaupungin omistamia rakennuksia aiotaa edelleen myydä, jopa suuremman summan edestä kuin tähän asti. Perusteluna on kaupungin taloudellisen tilanteen helpottaminen.

Tarkastellaanpa Pinellan myymistä esimerkkinä. Kauppahinnaksi sovittiin 10 000 euroa. Siis todella, kaupungin parhaalla paikalla olevan ravintolatila aiotaan mydä yksityiselle yrittäjälle kymmenellä tuhannella eurolla!

Miten 10 000 euroa parantaa kaupungin taloutta? Se kattaa tuskin edes kaupasta aiheutuvia hallintokuluja. Esitetty vastaus on tietenkin se, että näin kaupungilta säästyvät Pinellan korjaukseen uppoavat suuret rahat, jopa muutama miljoona.

Mutta. Yksityisen yrittäjä katsoo viisaaksi sijoittaa vanhan, kulttuurihistoriallisesti korvaamattoman kiinteistön peruskorjaukseen paljon rahaa. Yrittäjä laskee tietysti saavansa omansa pois pikavauhtia ja vielä voittoakin.

Nyt täytyy kysyä, miksei kaupunki voi itse ottaa vaikka lainaa Pinellan korjaamista varten, vuokrata sitten hienoon kuntoon saatettua tilaa jollekin ravintoloitsijalle, maksaa vuokratuloilla korjauslaina kohtuullisessa ajassa pois ja jäädä nauttimaan vuokratuotoista. Hyvänä puolena tässä ratkaisussa olisi ollut se, että monella tavalla arvokas omaisuus olisi jäänyt kaikkien kaupunkilaisten hyödynnettäväksi hamaan tulevaisuuteen. Ei, tämä ei käynyt kaupungin johdolle.

Pinella on hyvä esimerkki siitä, miksi porvarit eivät pysty saamaan Turun taloutta kuntoon kestävällä ja kaupunkilaisten hyväksymällä tavalla. Pinella - ja Kauppiaskatu 1 ja Tähtitorni - ovat esimerkkejä siitä, miten kaupungin johto siirtää yhteistä omaisuuttamme yksityisille ja säätiöille. Haaskansyöjät keräytyvät Turun ylle - ja kaupungin johto, jonka pitäisi puolustaa kaikkien kaupunkilaisten etua, tarjoaa kattauksen.

Olisko kaikella tällä jotain yhteyttä kokoomuslaisten ja RKP:n ehdokkkaiden suurten ja kalliiden vaalimainosten kanssa?
______________________________________________________________

1 kommentti:

Susanna kirjoitti...

hyvin sanottu