Älä osta toriparkkia! - Ilmoittaudu ostoboikottiin!

Iloinen Asko

Iloinen Asko
Isä poikansa kuvaamana. Alkusyksy 2008.

maanantai 13. lokakuuta 2008

Vasemmistoliiton kannatus ja mielipidetiedustelu


Turun Sanomat julkaisi sunnuntainumerossaan 12.10. näyttävästi Turun kunnallisvaalejan koskevan mielipidetiedustelun. Se sai minut kaivamaan esiin saman yrityksen TS:lle neljä vuotta sitten tekemän samanlaisen gallupin.

Kun vertasin vanhaa mielipidetiedustelua tuolloin vaaleissa 2004 muodostuneeseen puolueiden todelliseen kannatukseen, huomasin seuraavat puoluekohtaiset erot gallupin ja vaalikannatuksen välillä:

Vasemmistoliitto +1,4
Muut yhteensä -1,0
SDP +0,9
Vihreät -0,9
SKSV +0,8
Keskusta -0,7
Kokoomus +0,2
KD +0,2

Neljä vuotta sitten Vasemmistoliitto ja sosiaalidemokraatit - ja kyllä myös mäenpääläiset (SKSV) - saivat selvästi suuremman kannatuksen vaaleissa, kuin mielipidetiedustelu oli niille ennakoinut. Muut pikkuryhmät yhteensä, Vihreät ja keskusta saivat puolestaan selvästi ennakoitua huonomman vaalituloksen. RKP:n ja kokoomuksen tulos vastasi melko lailla mielipidetiedustelua.

Gallupit ovat gallupeja ja vasta vaalit ratkaisevat. Tällä kertaa mielipideselvityslaitos ilmoittaa, että sen puoluekohtaisen kannatusarvion virhemarginaali on peräti 3,6 prosenttiyksikköä. Se sanoo siis itsekin, että Vasemmistoliiton kannatus voi olla vaikka 14,2% (jolloin voittoa viime vaaleihin verrattuna tulisi 0,1 prosenttiyksikköä).

Oma arvaukseni Turun vaalitulokseksi on seuraavanlainen:

Vasemmistoliitto 13-15%, 11 paikkaa
SDP 23-25%, 17
Vihreät 12-14%, 10
Keskusta 5-7%, 4
RKP 4-5%, 3
Kokoomus 26-28%, 19
PS 3-4%, 2
KD 2-3%, 1
Muut yhteensä 2-3%, 0

Vaaleihin on vielä melkein kaksi viikkoa. Paljon voi tapahtua ja tapahtuu ennen varsinaista vaalipäivää. Tärkein tulokseen vaikuttava tekijä Vasemmistoliiton kohdalla on meidän oma vaalityömme. Mitä useamman kannattajamme ja mahdollisen kannattajamme ehdimme vielä eri keinoin tavoittaa, sitä todennäköisemmin he lähtevät liikkeelle ja antavat äänensä meille. Ja sitä suuremmaksi ääniosuutemme kasvaa.

Vaalityöllä on merkitystä. Ja ennen kaikkea: Vasemmistoliitolle annetulla äänellä on merkitystä!
________________________________________

Ei kommentteja: