Älä osta toriparkkia! - Ilmoittaudu ostoboikottiin!

Iloinen Asko

Iloinen Asko
Isä poikansa kuvaamana. Alkusyksy 2008.

perjantai 31. lokakuuta 2008

Samaan aikaan toisaalla - 10

Yhdysvalloissa tilanne on muutaman päivän päästä (4.11.) pidettävien vaalien kohdalla viimeisimpien käytössäni olleiden mielipidetiedustelujen mukaan seuraava:

Presidentinvaali:

Demokraattien Barack Obama johtaa 6,0 prosenttiyksiköllä (keskiarvo 7:stä viimeksi julkaistusta koko maata koskeneesta tiedustelusta. Obaman johto vaihtelee eri kyselyissä 3 - 8 prosenttiyksikön välillä).

Tilanne ei siis näytä enää juuri muuttuvan. Kamppailu ei silti vieläkään ole ohi.

Noin 21 % rekisteröityneistä äänestäjistä on äänestänyt jo ennakkoon. Gallupin (sen alkuperäisen firman) kyselyn mukaan Obama on saanut näistä äänistä 55 ja republikaanien John McCain 45 %. Vaalipäivänä äänestävien jakauma on saman kyselyn mukaan 44 - 43 % Obaman hyväksi. Vielä ehkä 11 % aikoo kuitenkin äänestää ennakkoon, enemmistö heistäkin Obamaa.

Edelleen Gallupin kyselyn mukaan kaikkien rekisteröityneiden äänestäjien joukossa Obama johtaa 50 - 42 %. Mutta kun näiltä henkilöiltä on kysytty todennäköisyyttä äänestää, jakauma on 51 - 44 %. Kapeimmaksi ero supistuu, kun edellisten lisäksi on kysytty vielä aikaisempaa äänestyskäyttäytymistä ja valikoitu sen perusteella vastaajiksi todennäköiset äänestäjät: 50 - 45 %. (Summa ei ole näissä jakaumissa 100, koska osa vastaa, ettei kannata kumpaakaan, tai ei kerta kaikkiaan ilmaise mielipidettään).

Republikaanit ovat aikaisempien vaalien edellä olleet vahvemmilla todennäköisten äänestäjien joukossa, kuin kaikkien äänestäjiksi rekisteröityneitten ryhmässä. Nyt Obama siis johtaa melko selvästi kaikissa näissä kategorioissa. Asiaan liittyy myös se, että äänestysaktiivisuuden odotetaan nousevan tällä kertaa korkeaksi Yhdysvalloissa.

Valitsijamiehet: Obama 375 - John McCain 157 - tasan 6 (perustuu osavaltiokohtaisiin tiedusteluihin). Tasatilanteessa ehdokkaiden kannatus on edelleen Montanan ja Pohjois Dakotan osavaltioissa.

Valituksi tuloon tarvitaan 270 valitsijamiestä.

Yhdysvaltojen vaaleja on mielenkiintoista seurata ja Obama tuntuu sympaattiselta. Messias-uskon valtaan ei poltiikassa silti ole hyvä heittätyä. Kannataa muistaa, että Obamakin esimerkiksi hyväksyy kuolemanrangaistuksen. Ulkopolitiikkakaan tuskin muuttuu ratkaisevasti, voittaa vaalit kumpi hyvänsä pääehdokkaista. Tyyliin voi kyllä tulla uusia sävyjä.

Senaatti: DEM 58 - REP 41 - tasan 1.

Edustajainhuone: DEM 251 - REP 183 - tasan 1.
____________________________________________________________________

Ei kommentteja: