Älä osta toriparkkia! - Ilmoittaudu ostoboikottiin!

Iloinen Asko

Iloinen Asko
Isä poikansa kuvaamana. Alkusyksy 2008.

torstai 9. lokakuuta 2008

Vihreillä huono omatunto


Tapasin eilen vihreiden kaupunginvaltuustoehdokkaan. Keskustelumme tietysti käännyttyä politiikkaan ja vaaleihin, hän hyökkäsi aggressiivisesti Vasemmistoliittoa vastaan. Pääsyytös oli se, että Vasemmistoliitto vain vaatii lisää (palveluita yms.), eikä pysty osoittamaan säästökohteita Turun talouden kohentamiseksi.

Hänen argumenttinsa haiskahtivat pahasti kokoomusmaisilta. Ikään kuin vaalien tärkein asia olisi säästölistojen tekeminen. Ne tarkoittaisivat palvelujen huonontamista ja kaupungin toiminnan supistamista. Niin huono Turun talous ei ole, että pitäisi alkaa kilpailla, siitä, kukan keksii eniten ja parhaita huononnuksia. Vaikka oikeistoenemmistön johdolla Turun talous onkin ajettu ahdinkoon.

Katsoin tänään Turun vihreiden ohjelmaa. Siinä ei ole yhtään palveluiden supistamisehdotusta, eikä juuri muitakaan säästökohteita. Eipä taida olla millään puolueella.

Mistä siis vihreän ehdokaskollegan hyökkäävyys? Ilmeisesti osalla vihreitä on aidosti huono omatunto kuluneen vaalikauden huonosta politiikasta. Vihreäthän ovat Turussa tukeneet niin sanottua hallitusohjelmaa (kuten valtakunnan tasollakin, katastrofaalisin seurauksin), kokoomuksen kirjoittamaa ja sosiaalidemokraattien hyväksymää kaupungin toimintaa neljä vuotta ohjannutta paperia.

Vihreät ovat muun muassa hyväksyneet bussilippujen korotukset, vaikka sanovat kannattavansa joukkoliikenteen edistämistä

Vihreät ovat hyväksyneet sosiaali- ja tervedenhuollon maksujen korotukset, vaikka sanovat kannattavansa sosiaalisesti kestävää kehitystä.

Muun muassa näiden toilailujen takia omalta kentältä on tullut ilmeisesti pahasti takkiin, mikä näkyy hermostumisena vaalien alla. Odotettu vihreiden vaalivoitto ei taidakaan olla kirkossa kuulutettu.

Vakavampi asia taitaa vain olla se, että Turun hallitussopimukseen sitoutuneet puolueet voivat olla jo etukäteen valmiita kaupungin palvelujen todellisiin huononnuksiin - vaalien jälkeen. Vaaliohjelmiin sitä ei tietystikään kirjoiteta.

Vihreiden ohjelmassa sinänsä on paljon samoja asioita kuin Vasemmistoliitonkin ohjelmassa Kaupunki raiteille. Säästölinjakin on - siis ohjelmatasolla - mielestäni oikean suuntainen: ei mitään palvelujen huononnuksia, vaan toiminnan tehostamiseen ja järkevöittämiseen ja esimerkiksi energian säästämiseen perustuvia ratkaisuja.

Olen edelleen sitä mieltä, että Vasemmistoliitolla, sosiaalidemokraateilla ja vihreillä olisi kaikki edellytykset sopia yhteisestä linjasta Turun kehittämiseksi. Se olisi jopa välttämätöntä.

Maailmantalouden taantuman - ellei jopa laman - levitessä ja ulottaessa vaikutuksensa ennen pitkää myös Turkuun, on tietysti ensisijaisen tärkeää, että kaupungin johdossa on mahdollisimman paljon ihmisiä, jotka vaikeimmissakin tilanteissa pitävät huolta kaikkein huonoimmassa ja haavoittuvimmassa asemassa olevista turkulaisista.

________________________________________

Ei kommentteja: